sestdiena, 2010. gada 9. oktobris

Jāizdara

Veidojas tāds neliels sarakstiņš ar lietām, kuras jāizdara, kamēr esmu šai kalnu un troļļu zemē. Vai arī sarasktiņš ar lietām, kuras jāparāda katram draugam, kas brauks uz Norvēģiju.

Un vienu lietu es noteikti darīšu pati - vēl un vēl.

Vilciena biļetes maksā salīdzinoši lēti, ja pasūti internetā iepriekš, un braukšana cauri Hordaland IR jāizbauda!

Ar tādu skaudību skatos uz pāri labākajos gados, kuris ar savu pusprofesionālo Canon ķer katru mirkli, katru skatu. Un to var darīt nepārtrauki. Es savu Niku atstāju mājās… Negribēju stiept… Kādreiz trūkst vārdu, lai aprakstītu savu muļķību. Bet ar to fotogrāfēšu reizēm var iebraukt citā grāvi - reizēm sanāk tā, ka visu esi skatījis tikai caur kameras aci vai ekrānu. Un varbūt nav arī slikti reizēm nepaņemt to aparātu...

Tik skarbi un skaisti. Kroplīgi bērziņi, akmeņu lauki. un tanī tukšumā viens mazs namiņš, drusku sašķiebies, ar vienu mazu lodziņu un neproporcionāli milzīgu skursteni, kas salikts no akmeņiem. Pamet skatu uz otru pusi - ūdens zilgme, un tālumā - ledājs.

Tunelis. Krāčains strauts. Tunelis. Civilizācija - pilsēta, mašīnas, atkritumu savācēji. Atkal tunelis.

Sajūsmina un drusku biedē "akmeņu ķeramie" nožogojumi - tīkli, metāla sētas, kas domāti, lai aizturētu šļūdoņa radītos nogruvumus.

Vientulīgo akmens klajumu, kur grūti atrast kādu kociņu, pēkšņi nomainīja pa pļavu lēkšojošs aitu bars.

Geilo. Pavisam tuvu pie sniegotajām virsotnēm un aitām.

Pirmās 3 stundas no šī 7 stundu ceļojuma bija krietni aizraujošākas pilnīgi noteikti.

Piedzīvoju arī kārtējo nesamērību cenās. 5 stundas ceļā - sagribējās karstu dzērienu. Aizsteberēju līdz restorāna vagonam - to izdarīt nemaz nav tik viegli, jo vilciens visu laiku līkumo. Un tad es nevarēju saprast - kāpēc es samaksāju 25 NOK par kafiju papīra krūzītē no termosa, ja tieši tādu pašu kafiju, bet kartsu no automāta var Grīga hallē dabūt par 5 NOK (nu, protams, ne jau koncerta "bufetē", bet gan orķestra telpās).

Dārgais lasītāj, šī bija reportāža no ceļa posma Bergena - Oslo. Bildes sekos pēc pāris nedēļām, kad mērošu šo ceļu vēlreiz. Tad gan paņemšu aparātu. Tikai tik ideālu laiku kā šodien diezin vai varēšu apsolīt.


2 komentāri:

  1. Kaut kad lasīju par dokumentālo filmu kas uzņemta no Oslo-Bergena vilciena, un nupat izdevās arī atrast http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/581966/
    Jābrīdina gan ka filma ir 7 stundas gara :)

    AtbildētDzēst
  2. ideāli!
    vilciena atiešanas laiki nav mainījušies: mans bānis arī gāja 10:28, un piestāja Oslo 17:32. un laiciņš bija tieši tāds pats, tikai drusku siltāks :)
    paldies par adresi! visgarajā ziemas vakarā noskatīšos!

    AtbildētDzēst